Zeer breed repertoire:

De Akoestini's hebben zelf een erg brede muzieksmaak en spelen de meest uiteenlopende dingen met hart en ziel.

Een opsomming: oude Rock'n'roll nummers, Country, Jaren '60 muziek, oude nederlandse volksliedjes, kinderliedjes, Liedjes uit Ja zuster Nee zuster, Skiffle, Cajun, Tex-Mex, Zydeco, Klezmer, Folk. Eigenlijk geen Flamenco, Funk en al helemaal geen HipHop of Rap. Ook beslist geen R& B of het moet de Rhythm and Blues uit de Jaren '50 zijn (Jump and Jive, Boogie Woogie, Hokum, dat werk). Ook Novelty songs met veel kazoo en banjolele, trekfluit en mondharp doen we graag. "Als het maar maf is", zei een ooit kenner. Zeemansliederen en liedjes over de zee zou ik ook zeker tot onze specialiteiten rekenen, dus ook Shanty's. We reizen er graag voor af naar Terschelling, Vlieland of Schiermonnikoog. Meer repertoire


Ambiance !

Alle liedjes die we spelen werken gegarandeerd sfeerverhogend. Je hebt meteen 'ambiance' zoals Eddy Wally en al onze zuiderburen zo fraai francophonisch zeggen. Wij houden erg veel van Vlaanderen. Willem Vermandere, Ivan Heyle en Kamagurka bewonderen wij zeer. En als we het dan toch over striptekenaars hebben: Hergé, Vandersteen, Franquin, Marc Sleen, ach wat heeft België toch veel goeds voortgebracht.

Jacques Brel is natuurlijk de allergrootste. Qua initialen zou hij eigenlijk Jacques Crel moeten heten, maar daar is ie weer te eigengereid voor. We durven ons amper aan zijn juwelen te wagen. Le Port d'Amsterdam, Vesoul en Marieke liggen nog wel binnen ons bereik en we hopen binnenkort uit te breiden i.v.m. de bruiloft van Fred en Marieke.

Het grote voordeel:

Is dat we verschrikkelijk veel te bieden hebben voor een relatief lage gage. Dat komt omdat we maar met z'n tweeën zijn. Dat maakt ons flexibel en goedkoop. Overigens hebben we wel een hele complete sound want als echte multi-instrumentalisten spelen we met elkaar zo'n 18 verschillende instrumenten. En ook nog tegelijk. Gitarist Anthony is onmisbaar vanwege zijn virtuoze voetbas-spel. U moet dat gezien en gehoord hebben want het is heel bijzonder. Hij trekt er zelfs zijn schoenen bij uit. Zijn verleden als organist komt hem goed van pas want hij legt met de baspedalen een heerlijke basis neer en dat spaart weer een bassist uit. Auke speelt ter ritmische ondersteuning nog bass-drum en tamboerijn, dus eigenlijk heb je een viermansformatie voor de prijs van een duo.

Overigens, als u van dansen houdt dan nemen we graag onze vaste drummer Koos Keus mee. Die man weet wat swing is en hij speelt ook nog eens tenor-sax. Dan heb je echt wat in huis.

What's in a name:

Helaas wordt onze naam vaak verkeerd gespeld of uitgesproken: Sommigen hebben het steevast over de Aukestini's of Aukostino's wat wel begrijpelijk is vanwege de naam van zanger, accordeonist, banjospeler Auke Eringa. Anderen spellen Accoustini's met twee c's of Akoestini's op z'n hollands, Acoustino's wordt ook wel gezien.

De naam Acoustini's is een knipoog naar oude circussen en revue's waar je immers ook van alles kon verwachten en die zich dikwijls tooiden met illustere italiaans klinkende namen als Circus Fantastini, De Berini's, De verschrikkelijke Mendini's, Tony Boltini, Bombini en Kiki Bikini en de drie Splendini's.

Onze voorliefde voor italiaanse accordeons spreekt ook uit onze italiaanse aandoende naam. Prachtige namen hebben die accordeons: Serenellini, Borsini, Marinucci, Scandalli, Accordiola, Castagnari, Parigi, etc. Klinkt toch heel anders dan Hohner of Weltmeister. Om van het chinese Parrot nog maar te zwijgen, de tweede lettergreep zegt genoeg over de kwaliteit van deze accordeons. Een Delicia (Tsjechisch kan ik echter als instap-model nog wel aanraden).

Uiteraard heeft de naam Acoustini's ook betrekking op de eigenschap van de band dat zij op acoustisch gebied wel het één en ander teweeg brengen. Bovendien spelen we in principe onversterkt, d.w.z. acoustisch, maar om in grotere gelegenheden nog een beetje hoorbaar te zijn hebben we wel meestal een installatie paraat.

We treden ook op onder de naam  Cupido & Co. Dan doen we een speciale show met veel aandacht voor de passie in de mens om maar niet te spreken van amour, van erotiek en verleiding! Deze show kan alleen geboekt worden bij evenementenbureau Aan de Grote Markt. Het is dan ook iets heel speciaals.


Begonnen in kleine café's:

We zijn onze loopbaan als buskers voor alle gelegenheden zo'n beetje begonnen in de diverse buurtcafé's hier zo rond het Noorderplantsoen. Ik herinner me wilde, onversterkte optredens in café de Minnaar, in de kleine Rozenstraat. Tijdens het Noorderzonfestival zitten we wel eens buiten te spelen bij eetcafé Lambiek of bij de Bres. Ook in café de Groene Weyde hebben we al eens gespeeld. En buiten bij café de Pintelier.

Aan café Roezemoes aan het gedempte Zuiderdiep bewaren we ook goede herinneringen. Café de Sodommer is een ruige tent voor taxi-chauffeurs maar met wat meer André Hazes dan gewoonlijk kwamen we er toch goed weg. In cabaret café/restaurant De Twee Dames van Katja Zwezerijnen hebben we ook een tijdlang een programmaatje gedaan. Helaas zong het publiek daar te hard mee zodat we last kregen met de buren en we moesten stoppen met de optredens daar.

We stonden ook eens in café de Omhelzing, waar ze overigens een uitstekende rijsttafel serveren met veel gebakken uitjes en pindasaus zodat je je tijdens het optreden helemaal het schompus kon eten en daarna meer boerend dan zingend achter de microfoon zat. Uiteraard is dit niet onze gewoonte. Meestal eten we weinig voor een optreden want met een licht hongergevoel speel je het beste.

CD's en radio-optredens:

Tot nu toe hebben we twee CD's uitgebracht, in eigen beheer. U kunt bestellen "Kom dans en vul de glazen" en de nieuwe "Laten wij de avond vieren". Op de eerste CD stonden enkele hitgevoelige nummers die in ieder geval gedraaid zijn op Oog-radio en voor Radio Noord. Dit waren de nummers "Er is geen weg terug", "Jan kom kietel mij" en "Wat zullen we drinken" (Zeven dagen lang). Vorig jaar waren we live te horen bij Jacques d'Ancona voor Radio Noord. Maar de meeste uitnodigingen voor radio slaan we af want we missen het oogcontact met de luisteraar.


Kunnen jullie ook iets spelen van …..

Er komen tijdens optredens altijd mensen op het publiek op ons die fan zijn van één bepaalde artiest en die dan vragen of we iets van die artiest kunnen spelen. Vaak kan dat inderdaad want wij zijn ook fan van heel veel artiesten en als we ergens fan van zijn dat willen we het ook spelen. Voor alle duidelijkheid geef ik even een lijst van alle artiesten waar wij ook fan van zijn (en wiens nummers wij spelen) + bovendien alle artiesten waar we geen fan van zijn maar waar we wel muziek van spelen:

Ja, ook wij zijn fan van:

Johnny Cash, Hank Williams, Elvis Presley, Rooie Rinus, Pé Daalemmer, Harry Bannink, Annie M.G. Schmidt, Buddy Holly, Loes Luca, Trini Lopez, Jerry Lee Lewis, Yves Montand, Johnny Halliday, Gérard Lenorman, Jacques Dutronc, Jacques Plafond, Jacques Tati, Nico Haak, Eddy Christiani, Wim Sonneveld, Joost Nuissl, André Hazes, Johnny Jordaan, Tante Leen, Leen Jongewaard, Hetty Blok, Jan Boezeroen, Johnny Hoes, Harry Belafonte, Lonnie Donegan, Big Joe Turner, Ritchie Valens, Boudewijn de Groot, Chuck Berry, Neil Young, Bob Dylan, Mark Söhngen, Cornelis Vreeswijk, Henk Wijngaard, Drs. P (Hein Poltzer), Dimitri van Toren, Ede Staal.

Wij zijn geen fan van (maar spelen wel hun nummers): Rob de Nijs, Simon & Garfunkel, Herman van Veen, Guus Meeuwis, Bassie en Adriaan, Arne Jansen, Zangeres zonder Naam, Vader Abraham, Ben Cramer

Van de volgende groepen spelen wij graag muziek: De Full Minties, Rapalje, the Beatles, The Eagles, the Rolling Stones, the Everly Brothers, Skik, Normaal, Bots, Fungus, the Dubliners, the Clancey Brothers, Kinderen voor Kinderen, The Fantastic Expedition of Dillard and Clark, The Bonzo Doo-Dah Dog band, Kat yn't Seil, De Perelaar, The Klezmatics, Cochon Blue, The Balfa Brothers, The Band, Allen Fontenot, De Havenzangers, the Mills Brothers, 't Kliekske.


Het moet altijd een beetje feest zijn!

De Akoestini's spelen al enkele jaren op de meest uitlopende gelegenheden in het noorden van het land (vooral in Groningen, Drente, Friesland, de Noordoostpolder en Overijssel). Dat kan zijn op een bruiloft, een bedrijfsfeest, een beurs, een jaarmarkt, een sport-evenement, een afstudeerborrel, een barbecue party, een tuinfeest, een receptie voor de hele familie, de plaatselijke vlootdagen, een kunstmarkt, een verjaardagsfeest, een jubileum, een dansavond, een tentenshow, de jaarvergadering van de duivenmelkers vereniging, een mode-show, de opening van een nieuwe zaak, koninginnedag, oud en nieuw, kerst, pasen, advent, hemelvaart, het aanbreken van het voorjaar, een midzomernachtsfeest, de Sneekweek, de heide-dagen, een conferentie over gezondheidszorg voor ouderen en tandzorg voor tieners, de schouwdagen van de bruine vloot, de paardenmarkt, de middeleeuwse gilde-week, Een pannenkoekfuifje met veel stroop, de promotiedagen voor het bedrijfsleven in het noorden, de jaarlijkse afsluiting van het culturele jaar, je kunt bijna geen gelegenheid bedenken of de Acoustini's hebben er al eens luister bijgezet met toepasselijk repertoire.

Speciale vermelding gastmuzikanten diverse gelegenheden:


Ilze Praagman: zang, Sandra de Jong: trekzak, Koos Keus: drums, Martijn Versteegh: Klarinet, Bert Ridderbos: Cittern, Miranda Bolhuis: zang, Wycher v.d. Bremen: Rinkelbom, Kees Hink: gitaar en zang, Hanneke Schipper: viool en zang, Fiona Willgeroth: viool, Matty Postma: gitaar en zang, Marco Knol: viool en kuttepiel, Linde Nijland: zang, Betty Post: dwarsfluit, Jantien Schaap: viool, Marike Schepers: zang, Martine de Wit: alt-blokfluit en zang, Annette 'Anderhalf' Goede: zang

terug naar de startpagina